Как да обзаведем малката баня

В повечето съвременни жилища за банята е отредена малка площ, което превръща обзавеждането й в истинско предизвикателство. Освен да изглежда добре, банята трябва да бъде подредена функционално, да побира всичко необходимо, да създава удобство и приятна атмосфера. Когато става дума за интериорен дизайн на малки помещения винаги е трудно да постигнем всичко това, но с малко въображение и желание може да преобразим малката баня и да я превърнем в просторна и удобна.
Предлагаме ви няколко полезни съвета, с помощта на които да разширите оптически пространството в банята:

  • Заложете на светли цветове. Изберете светли, неутрални тонове за стените, пода и тавана (бяло, шампанско, жълто, светло сиво) за акценти може да използвате оранжево, зелено, синьо, но без да прекалявате. Ако направите банята твърде шарена, ефектът ще бъде, че ще изглежда още по – малка отколкото е в действителност. Имайте предвид, че тъмните и прекалено наситени цветове (примерно червено, кафяво, черно, тъмно синьо) ще отнемат още от пространството и не са подходящи за малки помещения.
  • Сложете голямо огледало. Огледалата разширяват оптически пространството и са добра идея за малки помещения. Колкото по – голямо е огледалото в баня и колкото повече светлина се отразява в него, толкова по – голяма ще изглежда и самата баня.
  • Осигурете достатъчно светлина. Ако ви предстои обзавеждане на баня с ограничено пространство не правете компромис с осветлението. Разбира се най – добре е в банята да има прозорец, но ако няма осигурете достатъчно изкуствено осветление. Осветителни тела по целия таван ще гарантират, че помещението е добре осветено от всички страни и ще го направят да изглежда по – просторно.
  • Заложете на овална душ кабина. По този начин ще създадете ефект на повече пространство, особено ако кабината е с прозрачни стени и врата. Ако решите да сложите вана, спрете се на такава комбинирана с душ за по – голямо удобство, а и за да спестите място.
  • Не прекалявайте с декорациите и аксесоарите. Струпването на прекалено много елементи на едно място го прави да изглежда по – тясно отколкото е всъщност. Сложете само най – необходимото и избягвайте декорациите.
  • Изберете плъзгаща врата, за да може спокойно да използвате пространството настрани, което иначе би заемала отворената врата.
  • Спете се на компактни мебели. Обемните мебели заемат излишно много място и са непрактични за малки помещения. Потърсете на пазара мебели и аксесоари за малки бани и изберете най – подходящите за вас.
  • Поддържайте подредено. За да изглежда банята достатъчно просторна и да има място за всичко, поддържайте я спретната, чиста и подредена. Отървете се от всичко излишно и дръжте всяко нещо на мястото си. Хаоса отнема от пространството на помещението.
  • Използвайте правилно пространството. В малките помещения всяко свободно кътче трябва да бъде използвано рационално. Пространството под мивката например, или това над тоалетната чиния могат да бъдат използвани за съхранение.