Съвети при избора на кухня

Изборът на Вашата кухня зависи от размера и формата на стаята. Най-удобният вариант е кухнята да бъде под формата на триъгълник. Триъгълникът е най-удобното разположение на мивката. Има няколко варианта на разположение и планировка на уреди, шкафове и мивка.

Линейна кухня:
Това е идеалният вариант за малки помещения. Заема малко място, за увеличаване на полезната площ използвайте 2 реда шкафове.

Паралелна кухня:
Това е най-удобния вариант за кухни, в които се готви често и много. Големи количества работна повърхност и всички необходими функции под ръка.

Г-образна кухня:
Най-често използвания способ при проектиране на кухнята. При тази планировка остава достатъчно пространство за кухненска маса и столове.
Вашите действия стъпка по стъпка:
1. Започнете с оценка на съществуващата кухня. Кое в нея е добро и кое трябва да се поправи.
2. Начертайте схема на стаята със съответните детайли: врати, прозорци, тръби, ел. контакти.
3. Измерете височината и широчината на всяка стена, върху която искате да разположите шкафовете. Не забравяйте да отбележите важните детайли.
4. Изберете вътрешната планировка на шкафовете- поставки за чинии, стелажи.
5. Вашата нова кухня трябва да бъде безопасна за децата.
6. Правилно планиране на осветлението.
7. Разположение на уредите за вграждане.

Съвети и идеи:
Съдомиялната машина трябва да е в близост до мивката, така че в нея лесно да се поставя посудата и да не се капе вода по пода. Аспираторът да бъде на нивото на очите. Батерията на мивката не трябва да се поставя до отваряем прозорец. Не поставяйте шкафове с чекмеджета до ъгъл. Затруднява се отварянето на самите шкафове. Има риск да нараните стената.