Обзавеждане на дневната

В малките жилища дневната често обединява функциите на обща стая, място за приемане на гости и стая за почивка. Затова в зависимост от това, какво натоварване ще носи дневната във вашия дом, трябва да избирате мебелите за нея. Ето защо трябва да избирате мебелите за дневната по-внимателно и в съответствие с вашето собствено разбиране - какво и къде трябва да се намира.

Всяка дневна си има така наречения "център". Това може да е традиционна камина, телевизор или домашно кино. Около него се нареждат части от холовата гарнитура. Особенноста на вашата дневна може да е малка масичка до фотьойла. На нея ще е удобно да се слага чашката с кафето, списание или нещо друго. Забележителен елемент на декора може да станат оригинални поставки, масички, стойки и други мебели за апаратурата и ТВ.

Много от мебелите са оборудвани с колелца, което улеснява преместването от място на място. Това може да са различни масички за сервиране, шкафчета за ТВ, стойки за CD, фотьойли, дивани и даже малки стелажи. Във всички дневни задължетелно присътства, макар и в различен вид, секция. Тя може да се състои от витрини, рафтове, шкафчета и т.н.

Стилното решение за дневната може да бъде различно - от класически до минималистично, при това в тази част от Вашия дом може смело да се експериментира със стила.

Ако жилището ви в повечето случаи се пълни с гости, при избора на цветовата гама е уместно да се използват топли тонове (червен, оранжев, жълт), които създават в стаята добро настроение. Ако дневната ще се използва предимно за почивка, използвайте студени цветове - синьо или зелено.

С помощта на цветовете дневната може да бъде разделена на две части: трапезарията да се оформи с весели, радостни, ярки тонове, а мястото около камината или телевизора - в спокойни, студени тонове, подпомагащи за релаксация.

В дневната е важно да се измисли система за осветлението. Горната илюминация трябва да създава анмосфера на празник, а различни странични източници на светлина придават усещане на уют и комфорт.
Списъка на видовете материали, които се използват за изработка на мебели за дневна е достатъчно голям.

При производството на секциите обикновенно се използва ДСП, МДФ и други плоскости с надежно покритие от натурално дърво и полимери - ламинат и меламин. Ако отделяте повече средства за това, по-добре е да се предпочете МДФ, като по-здрав и екологически чист материал. Най-скъпия вариант са мебелите от натурално дърво.

Облеклото на дивана, фотьолите може да бъде направена от плат, естествена и изкуствена кожа, а за пълнеж да се използват конски косми, екопух, латекс, - и техните синтетични еквиваленти, например, поролон и полиуретан.

От съвременно високо устойчиво стъкло се правят вратички, витрини, рафтове за секции, защото мебелното стъкло трябва да издържа не само голямо натоварване, но и удари. Металът е много модерен ''мебелен'' материал. От хромникелова или матова стомана и алуминий могат да се изработват метални конструкции за стелажи, стойки, маси и опори за столове.

Обърнете голямо внимание и на стените. Те не трябва да изглеждат навякъде празни. Избора на подходяща картина или плакат би направила скучната стена да привлича внимание. Изберете внимателно и рамката, която задължително трябва да съответства на обзавеждането в дневната.