Съвети за дома: Скандинавски дизайн

Нова вълна в света на интериорния дизайн е т.н. скандинавски стил. Той се характеризира с класически и изтънчен вид, който се постига лесно. Единствено ще Ви бъдат необходими: дървен материал, бяла боя, бледи нюанси на синьо, жълто и зелено, както и семпли минималистични форми.

“Изчистеност” е думата, която най-добре описва този стил, което означава, че ако искате да придадете скандинавски вид на дома си, ще трябва да се лишите от повечето декоративни предмети, с които сте свикнали. Въпреки че, няма точно определени правила, които да казват колко цветна да бъда стаята или колко големи да бъдат предметите в нея, със сигурност ще се наложи да направите някой и друг компромис. Ако не можете да се разделите с шарките, за декорация може да използвате карирани памучни платове или лен в светли червени или сини цветове. Това могат да бъдат покривки за маса или тапицерия.

За да не лишите дома си от уют, ще е хубаво да поставите два или три по-ярки предмети, които да контрастират на бледия и по-еднотипен интериор. Пример за това може да бъде наситеночервена купа за плодове или ваза, които да поставите на масата. Най-лесно и евтино би било, ако просто закачите чифт готварски ръкавици до печката или малки декоративни кърпи до кухненската мивка.

Що се отнася до пода, най-добре би било да поставите ламинат. Дървените подове са подходящи, в случай че, искате да придадете автентичен скандинавски привкус на своето жилище. В допълнение може да поставите и малък килим, който ще внесе топлина и уют в него. Мебелите са още един фактор, на който ще трябва да обърнете специално внимание. Те трябва да бъдат внимателно подбрани, в зависимост от търсения резултат. Дървените мебели са за предпочитане или поне такива с дървени крачета, както и врати с максимално изчистени дръжки.

Най-накрая, но не на последно място, уверете се, че сте направили най-добрия избор по отношение на осветлението. Това е основен аспект за постигането на истински скандинавски интериорен дизайн, а и сигурен начин да направите дома си светъл и приятен. Ако не разполагате с големи прозорци и няма как да го осветите по-добре, не се колебайте и инвестирайте в огледала. Поставете ги стратегически във всяка стая, така че тя да изглежда по-светла, съветва homedesign.com