Как да проектираме дома си?

Какво може да е по-вълнуващо от преместването в нов дом? А какво ще кажете за преместване в нов дом, направен изцяло по Ваш вкус и дизайн ? Тук сме подготвили няколко съвета, как по-леко и безболезнено да планирате и изпълните Вашия бъдещ дом.

1. Първо купете парцел, ако нямате такъв. Обърнете внимание на това дали е разположен на равен външен терен или на ъглов такъв. Качествата и характеристиките на почвата са едни от факторите, който ще окажат влияние върху избора на основи на бъдещата къща – дали ще има сутерен, външен вход към мазето и пр. Още в първите стъпки на проектирането трябва да имате предвид и гледките, дърветата, както и цялостното дворно оформление. Желателно е лицето на къщата да бъде насочено на изток, към слънцето.

2. Наемете добър архитект. Той ще Ви помогне да подредите списъка си с желания, да нахвърляте схематично дизайна и да подготвите някои предварителни документи и разчети като разрешителното за строежа, договор с изпълнител и други.

3. Определете големината на къщата, според финансовите си възможности. В същото време имайте предвид и размера на парцела.

4. Решете дали архитектът, който сте наели, ще проектира дома Ви или ще вземете готови планове и ще наемете строител, който да работи по тях. Готовите планове със сигурност ще са по-евтини, но архитектът, от друга страна, ще улови вкуса и настроенията като Ви помогне да стигнете до желания резултат.

5. Определете точно какво искате да включва Вашият дом – брой стаи, бани, интериора на кухнята, гаража и т.н. Кои елементи трябва да имате задължително и от кои можете да се лишите. В плана включете и външните проекти като веранди, градини или басейн.

6. Имайте предвид начина на живот на Вашето семейство – сега, а също в обозримо бъдеще. Имате ли чести посещения от приятели в късните часове? Искате ли домашен офис, стая за гледане на филми или работилница? Дали ще очаквате посещения от родители или по-големи деца, както и дали да разположите основното обзавеждане на първия етаж, за да избегнете стълбите. Всички тези въпроси могат да се окажат ключови на по-късен етап.

7. Накупете различни списания за интериор, а също книги или съберете информация чрез интернет, като например сайтове, подобни на този. Дори и да наемете архитект за финалния проект, готовите и обмислени планове могат да доведат до още по-добри идеи. Колкото по-ясна представа имате за това, как трябва да изглежда домът Ви, толкова по-голяма е вероятността, архитектът Ви да проектира именно дома, за който мечтаете.

8. Обърнете внимание на стила. Обиколете квартала и направете снимки на къщите, които Ви харесват. Съберете идеи за цветове, огради, прозорци, врати, форми на покриви и др. Оставете архитекта да говори открито и честно за списъка Ви с идеи, за това какво харесва и какво не. Все пак, едва ли искате да построите къща, която да напомня за тази на Франкенщайн, декорирана във всевъзможни стилове.

9. Бъдете гъвкави в идеите си. Бъдете готови на компромиси. Бюджетът, наличните материали и сложността на плановете Ви ще окажат влияние върху дизайна и крайния резултат на бъдещия Ви дом.